utorak, 2. srpnja 2019.

BEZOBRAZLUK ISTINE I LAŽI

BEZOBRAZLUK, ISTINE I LAŽI






Završena je druga hitna sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. Sazvalo ju je 14 poslanika, a u prvom pokušaju prekinuta je zbog nepoštivanja Poslovnika predsjedavajuće, ali, na kraju, ipak održana. Uspjeh je i to, s obzirom na to da blokadu rada Predstavničkog doma koja traje od njegovog konstituisanja. Na dnevnom redu bila su dva veoma važna pitanja – pojednostavljeno, raspravljalo se o aktuelnoj situaciji u pravosuđu i migrantskoj krizi.
Bilo je pokušaja da se „minira“ i ova sjednica, uz one isprazne i neodržive argumente da nemamo odgovarajućeg materijala, da o ovome treba pričati ali... itd, itd. Na sreću, takvi argumenti nisu naišli na plodno tlo i sjednica je održana. O ishodu se, manje-više, zna iz medija, ali sam iznenađena bezobrazlukom onih zbog čijih afera smo i zasjedali, te očitim manipulacijama, pa i lažima političkih čelnika i parlamentaraca.
Ono što me definitivno ostavlja bez riječi je potpuni nedostatak stida predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća. Vinovnik afere „Potkivanje“ ima obraza da se oglašava u javnosti i da održanu sjednicu i usvojene zaključke naziva populizmom. Dakle, čovjek koji krši odredbe i Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću i Kodeksa sudačke etike ima da poruči nešto nama, poslanicima, koji su zbog njegovog skandaloznog ponašanja (koje je u stvari samo kulminacija svih afera u pravosuđu) sazvali sjednicu Predstavničkog doma i svojim diskusijama ukazali na anomalije kojima svjedočimo u ovoj oblasti. Za njega je populizam zatražena ostavka svih članova VSTV-a, jer, kako kaže, treba mijenjati Zakon o VSTV-u.
Tegeltija (ne želim ga nazivati gospodinom, jer on to za mene nije), izgleda, misli da smo mi zaista neuki i da ne znamo osnovne proceduralne stvari. Znamo, Milane, šta je u domenu Parlamentarne skupštine, no mislili smo da će članovi VSTV-a pokupiti barem trunčice preostalog dostojanstva i podnijeti ostavke. Zato smo ih zatražili, jer ih sami niste podnijeli odmah nakon izbijanja afere. Ni drugi članovi VSTV-a nisu imuni na afere (samo letimična pretraga medijskih objava će dati mnoštvo rezultata), a i oni rijetki, čija imena nisu uprljana protivzakonitim i nemoralnim radnjama, treba da daju ostavke s obzirom na činjenicu da su potrčali svom predsjedniku dati bezrezervnu podršku, bez imalo ograde, barem u smislu da je slučaj potrebno istražiti. Zakon o VSTV-u, u svom članu 4, tačka 2. kaže da su članovi Vijeća osobe visokih moralnih kvaliteta i profesionalne nepristrasnosti, a etički kodeksi i sudačke i tužiteljske etike definisali su pitanje integriteta i doličnog ponašanja os posjećivanje određenih mjesta do uzdržavanja od određenih javnih aktivnosti. Čak se ovim principima VSTV hvali, kao postignućem u 2018. godini. Rasprava u kafani sa strankom u postupku o konkretnom predmetu, te nedolično ponašanje i afere i drugih članova VSTV-a nije u skladu sa navedenim odredbama. Eto, zato smo, Tegeltija, TRAŽILI da podnesete ostavke, svjesni činjenice da nas niste u obavezi poslušati. Zaboravili ste reći da smo usvojili i zaključak o neophodnosti izmjena Zakona o VSTV-u i to je ono što Parlament može i treba. Očito da ćete vi i vaše kolege do tada ostati dosljedni u svojoj namjeri da zadržite funkcije te da će mrvice vašeg dostojanstva ipak ostati rasute u nekom samo vama znanom vremenu i prostoru.
Nije samo Tegeltija osporavao značaj sjednice i usvojenih zaključaka. Utrkivao se sa njim i Staša Košarac, šef Kluba SNSD-a, nazivajući učešće na sjednici  PDP-a i SDS-a podaništvom, uz tvrdnju da doneseni zaključci nisu stav Parlamenta BiH, s obzirom na to da o njima nije odlučivao Dom naroda. Niko nije ni rekao da se radi o stavu Parlamenta, zaključci su donijeti u Predstavničkom domu, te se sličnim izjavama građani žele izmanipulisati, a rad Predstavničkog doma PS BiH prikazati ispraznim i nevažnim. Očigledno je da se vladajuća stranka u RS-u ne može pomiriti sa činjenicom da u tom entitetu ne misle svi isto, odnosno onako kako im vladajući narede. 
Predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto umjesto da podržava rad Doma, “boji se da su zaključci i predlagani i izglasani od onih koji žele dodatni haos u BiH”. Opet na sceni drskost i zamjena teza. Iz ove izjave proizilazi da mi, koji želimo da Dom radi, mi koji smo sazvali sjednicu i aktivno učestvovali u njenom radu, ne radimo to jer želimo boljitak našoj zemlji, već zato da bismo izazvali haos. Kakav haos? Zar na sceni već nije haos? Blokada rada najviše zakonodavne institucije, ucjene, negiranje Bosne i Hercegovine, odlučivanje i dogovori van institucija BiH... imalo bi se još nabrajati – to je haos, a ne nastojanje da o nekim od najvažnijih pitanja i problema u zemlji razgovaramo i donosimo odluke tamo gdje im je i mjesto, u Parlamentu. Predsjedavajuća, malo više odgovornosti prilikom davanja izjava, molim!
Ne prezaju naši političari ni od otvorenih laži. Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PS BiH Nebojša Radmanović bez imalo stida kaže kako nije formirana Komisija za izbor Vijeća ministara, želeći tako krivicu za blokadu Parlamenta prebaciti na nekog drugog. Komisija je formirana već na konstituirajućoj sjednici Predstavničkog doma, a stvarni krivac za blokadu je SNSD i njegovi istomišljenici.
Nikola Špirić barata proizvoljnim ciframa u vezi sa brojem zaposlenih u inistitucije BiH i to na način koji prevazilazi čak i lovačke priče u smislu preuveličavanja činjenica. Pogriješio je za samo 400 uposlenih (umjesto 584, kako on navodi, zvanični podaci su 156). Sitnica, zar ne?
Svi vi koji svoje greške i blokade prikrivate neistinama i napadima na one koji žele da rade u Parlamentu, upotrijebite svoju energiju za postizanje dogovora, ali tamo gdje mu je mjesto – u Parlamentu.

Nema komentara:

Objavi komentar